Centrul Social
Activitatile care se vor derula in cadrul centrului vor consta in:
A) Activitati de integrare/reintegrare sociala: activitati de informare, consiliere, activitati de petrecere a timpului liber, socializare, activitati artistice si activitati de voluntariat pentru minimum 150 de varstnici din Comuna Berezeni. Aceste activitati se vor desfasura in spatiile special amenajate si dezvoltate in cadrul centrului: 1 birou informare, 1 biblioteca si internet, 1 spatiu multifunctional, 1 birou ergoterapie, 1 birou terapii ocupationale, 1 spatiu socializare,1 cabinet consiliere sociala.
B) Activitati de recuperare si reabilitare: varstnicii din cadrul grupului tinta vor beneficia de servicii de recuperare si reabilitare precum kinetoterapie, terapie prin masaj si fizioterapie. Activitatile se vor desfasura in sali dotate special pentru astfel de activitati: 1 sala kinetoterapie, 1 sala masaj, 2 Sali fizioterapie, 1 camera baie galvanica.
C) Activitati de supraveghere si mentinerea sanatatii, prin cabinetul medical si consultatii medicale regulate.
D) Acordare de servicii suport, precum servicii de igiena si ingrijire personala: sali de dusuri (separate pe sexe) si bai, frizerie-coafura, spalatorie sociala
E) Actiuni de voluntariat care vizeaza sprijinul comunitar, de la varstnici - pentru varstnici. In cadrul acestor actiuni varstnicii din cadrul grupului tinta, care isi vor manifesta dorinta, vor avea ocazia sa realizeze activitati de voluntariat care vin in sprijinul bunei functionari a comunitatii din cadrul centrului.
In cadrul CANTINEI SOCIALE dezvoltata in cadrul proiectului se vor oferi urmatoarele servicii:
- pregatirea si servirea unei mese pe zi;
- transportul gratuit numai pentru persoanele care beneficiaza de distribuirea hranei la domiciliu (conform actelor medicale).
MASA PE ROTI va fi un serviciu destinat varstnicilor nedeplasabili care isi vor primi hrana la domiciliu. Prin proiectul finantat din POR 204-2020 s-a achizitionat si un autoturism special dotat pentru distribuirea hranei la domiciliul beneficiarilor nedeplasabili. Serviciile Cantinei sociale sunt dedicate persoanelor de peste 65 de ani cu nevoi sociale si au un impact pozitiv asupra grupului tinta, reprezentand actiuni de incluziune sociala si combaterea saraciei.
Cantina sociala se va desfasura in urmatoarele spatii: 2 oficii, 1 spalator, 1 bucatarie, 2 spatii preparari, 1 depozit alimente, 1 sala de mese.
SERVICIUL DE INGRIJIRE LA DOMICILIU consta in:
A) Ajutor pentru activitatile de baza ale vietii zilnice: ajutor cu privire la igiena corporala, imbracare si dezbracare, igiena eliminarilor, hranire si hidratare, transfer si mobilizare, deplasarea in interior, comunicare.
B) Ajutor pentru activitati instrumentale ale vietii zilnice: prepararea hranei sau livrarea acesteia, efectuarea de cumparaturi, activitati de menaj, insotirea in mijloacele de transport, facilitarea deplasarii in exterior, companie, activitati de administrare si gestionare a bunurilor, activitati de petrecere a timpului liber.
C) Servicii sociale ce constau in evaluarea situatiei socio-medicale a fiecarui beneficiar, identificarea celor mai potrivite metode de sprijin, intermedierea relatiei cu autoritatile locale. La acestea se adauga si alte activitati, cum ar fi: sfaturi in ingrijire, acordarea de mijloace de ingrijire si organizarea de activitati de socializare pentru asistati. Serviciile sociale vor fi oferite de asistentul social.
D) Serviciile medicale la domiciliu, si anume: injectii, pansamente, tratamentul si profilaxia escarelor, clisme, perfuzii, monitorizari, tensiune arteriala, puls, glicemie, recoltari de analize, acordarea de materiale sanitare, si dispozitive medicale, etc., executate la stricta indicaþie si supraveghere a medicului curant al beneficiarului.
In cadrul centrului social, serviciul de ingrijire la domiciliu dispune si de un spatiu de depozitare.
ACCES PERSOANE CU DIZABILITATI
Din punct de vedere a accesibilitatii mediulu fizic, serviicile sociale generate de proiect vor fi accesibile si persoanelor cu dizabilitati, fiind prevazute adaptari ale infrastructurii si conditiilor de lucru, dupa cum urmeaza:
- existenta unui loc de parcare amenajat special pentru persoane cu dizabilitati;
- cladirea va fi dotata cu rampe de acces pentru persoane cu dizabilitati la toate intrarile pentru public;
- existenta unui grup sanitar pentru persoane cu dizabilitati echipat corespunzator;
- holurile si spatiile de circulatie sunt dimensionate pentru a facilita accesul acestora in cladire;
- pardoseli din gresie antiderapanta la interior;
oferirea mesei pe roti pentru persoanele care nu se pot deplasa (persoane cu dizabilitati).
Parteneriat
Parteneriatul dintre UAT COMUNA BEREZENI și CENTRUL DIACEZAN “CARITAS IAȘI” implementeaza, începând cu data de 01.04.2017, proiectul “Reabilitare, modernizare, extindere și dotare “Centru Social pentru persoane vârstnice sat Berezeni, Comuna Berezeni, județul Vaslui”, cod SMIS 116811. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8- Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale, Prioritatea de investiții 8.1– Investițiile în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreare, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale, Obiectivul specific 8.3– Creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale, Grup vulnerabil: Persoane vârstnice.